Actievoerders bezetten bedreigd Ferraris bos

Actievoerders bezetten bedreigd Ferraris bos

Actievoerders bezetten bedreigd Ferraris bos

Print
Wilrijk - Activisten van groeNoord en Groenfront hebben afgelopen nacht 't Ferraris bos in Wilrijk bezet. Op die manier proberen ze stokken in de wielen te steken van het transportbedrijf H. Essers, dat plannen heeft om het bos te kappen en er een nieuw hoofdkantoor en magazijn te bouwen voor Veritas.

De geplande kap zorgde al eerder voor politieke commotie. De Wilrijkse districtsraad verzette zich tegen het voornemen om bomen neer te halen voor bedrijfsruimte, maar dat leek het bedrijf H. Essers niet te kunen stoppen. Een aantal politieke partijen kon zich vinden in de afgesproken compensatie voor het gerooide bos, maar de actievoerders zijn daar niet mee akkoord.

"Die compensatie is onzin", zegt Simon woordvoerder van groeNoord. "Dit bos is een Ferraris bos, wat betekent dat er in 1771 al een bos was. Er gaan generaties overheen vooraleer een nieuw aangeplant bos een vergelijkbare biodiversiteit zal kennen."

Broedplaats voor vogels

De activisten vinden het onacceptabel dat een waardevol bos wederom moet wijken voor bedrijfsruimte, terwijl er volgens hen op hetzelfde industriegebied ontzettend veel leegstaat. Ongeveer een derde van de lege bedrijfsruimtes staat in Antwerpen. "Het bos is woongebied voor 22 verschillende vogelsoorten, waaronder de bosuil en de buizerd", betogen de actievoerders voorts. "Ook wordt het gebruikt door verschillende vleermuissoorten voor zowel jachtgebied als zomerverblijfplaats. Er staan in het bos onder andere zomereiken, esdoorns, ruwe berken en boswilgen en een 23-tal struiksoorten en kruidlagen."

Compensatie

Natuurpunt is bij de provincieraad in beroep gegaan en de hoorzitting staat voor morgen op de agenda. Veel vertrouwen in een politieke oplossing hebben de activisten echter niet. GroeNoord heeft wel hoop op een goede uitkomst via een bosbezetting. "Een bosbezetting is de enige manier om echt zéker te weten dat er geen bomen gekapt worden. Essers heeft al een weg aangelegd midden door het bos, wat grote gevolgen heeft voor het bos en de dieren die hier wonen. Bovendien roept men in de politiek altijd dat het te duur is om het bos te beschermen en dat we tevreden moeten zijn met de compensatie."

Open dag

De actievoerders spiegelen zich aan het Lappersfortbos in Brugge dat na een maandenlange bezetting uiteindelijk officieel als groene zone werd erkend. "Wat daar kan, kan hier ook", klinkt het hoopvol. Komende zaterdag, 6 juli, organiseren de activisten een open dag in het bos. Daarop wordt iedereen uitgenodigd.

"We willen mensen graag laten zien waarom dit bos beschermd moet worden en de Wilrijkers betrekken bij onze bezetting", zegt actievoerder Simon. "Voor zij die willen leren klimmen zullen er klimworkshops zijn, ook zeker voor de kinderen. ‘s Avonds zullen we samen koken en rond het kampvuur gezamenlijk eten."

Foto: SVDE
Enkele Groen-politici, waaronder gemeenteraadsleden Joris Giebens en Freya Piryns voerden eerder in juni al actie voor behoud van het bos.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio