Nederland sluit mogelijk zijn consulaat in Antwerpen

Nederland sluit mogelijk zijn consulaat in Antwerpen

Nederland sluit mogelijk zijn consulaat in Antwerpen

Print
Twee jaar na het vertrek van het Franse consulaatgeneraal zou ook het Nederlandse consulaatgeneraal in de Scheldestad zijn deuren binnenkort mogelijk sluiten. Wegens besparingen en omdat veel via het internet kan. Voor Antwerpen is het een verlies.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) moet besparen. Met het oog daarop legde hij de Tweede Kamer alvast een voorstel voor om een aantal Nederlandse consulaten-generaal te sluiten. Antwerpen zou daarbij sneuvelen naast München, Milaan, Chicago en Osaka. Tegelijk kondigt Timmermans aan dat, waar mogelijk, verhuisd zal worden naar kleinere en dus goedkopere panden of dat er zal worden samengewerkt. Alles samen is Timmermans op zoek naar 100 miljoen besparingen.

Berchem

Het Antwerpse consulaat-generaal bedient liefst 120.000 in Vlaanderen residerende Nederlanders. Op het consulaat-generaal dat al een tiental jaar in Berchem is gevestigd - vroeger op de De Keyserlei - werken momenteel twaalf mensen. Drie van hen zijn beroepsdiplomaten.

Momenteel telt Antwerpen nog slechts vijf professionele diplomatieke vertegenwoordigingen. Naast Nederland gaat het om Turkije, Marokko, Congo en de Dominicaanse Republiek. Verder is er een vijftigtal ereconsulaten.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken wijst erop dat België meer en meer samenwerkt. Zo zal ons land meer gaan intrekken in Nederlandse ambassades in Zuid- Amerika en zullen Nederlandse in de onze worden gehuisvest in Afrika.

Paul Verbraeken

Foto: Dirk Kerstens
Het gebouw in de Uitbreidingstraat in Berchem, waar voorlopig nog het Nederlandse consulaat-generaal is gevestigd.

.

Nu in het nieuws