Eén op de drie gehandicapten stelt medische hulp uit

Eén op de drie gehandicapten stelt medische hulp uit

Eén op de drie gehandicapten stelt medische hulp uit

Print
Een op de drie gehandicapten stelt een bezoek aan de dokter of tandarts uit of koopt niet meteen een bril, ook al heeft hij die nodig. Binnen de categorie van de lichtst gehandicapten, stelt zelfs de helft medische zorgen uit. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen, bij 2.000 Vlamingen.

"Mensen met een handicap beknibbelen op hun gezondheidszorg omdat ze er te weinig geld voor hebben", zegt Guido Van Hal, professor medische sociologie aan de UA in De Standaard. "Een kwart van de personen met een handicap leeft volgens onze analyse onder de armoedegrens. In de algemene bevolking gaat het maar om één op de tien personen", weet Van Hal.

Licht gehandicapten meest kwetsbaar

Opvallend is dat het probleem het grootst is bij gehandicapten die zelfredzaam zijn en bijvoorbeeld in een beschermde werkplek werken. 46 procent van hen stelt medische hulp uit. "Omdat armoede in die groep het vaakst voorkomt", meent Hal.

Volgens onderzoekster Nele Augustyns heeft niet iedereen weet van het derdebetalersysteem. De arts kan een consultatie rechtstreeks met het ziekenfonds afrekenen, zodat de patiënt bij het bezoek niets moet voorschieten. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) laat weten dat artsen vanaf 2015 verplicht zullen zijn om patiënten met een handicap of chronische ziekte het derdebetalersysteem te laten gebruiken.

MCe
Archieffoto

.

Nu in het nieuws