1/2

Schotenaar redt op openingsdag gezicht van Tour

Als de renners zaterdag konden spurten waar dat was voorzien in de Tour, danken ze dat aan een Belg. Een Schotenaar nog wel. Stef Mertens, de fieldmanager van toeleveringsbedrijf Movico, had de nodige helderheid van geest om een oplossing te vinden voor het probleem met de bus en de boog.

"In het peloton loopt een genie rond", mocht Mertens zondagmorgen lezen in Le Figaro. "Een genie ben ik niet, maar ik was zowat de enige die de nuchterheid bewaarde toen de bus van Orica-GreenEdge zich onder de aankomstboog vast reed", lacht de Schotenaar onder wiens leiding 34 Nederlanders zowat dag en nacht in de weer zijn in de aankomstzone om onder meer die boog en hele vipdorpen neer te poten.

"De paniek was groot. Wat moesten ze met de koers aanvangen? Ik bleef als enige de zaak nuchter bekijken. Aan Jean- Louis Pagès, ASO-verantwoordelijke voor de aankomstzone, vroeg ik waar het peloton zich bevond. Op 10 km, zo bleek. Hoeveel tijd kreeg ik om het probleem uit de wereld te helpen. Tien minuten."

"Ik herinnerde mij een voorval op L'Alpe d'Huez van een paar jaar geleden. Een vrachtwagen dreigde zich toen vast te rijden onder een brug. De chauffeur stapte uit en liet zoveel lucht uit zijn banden tot hij eronder door kon. Dat is precies wat ik zaterdag ook deed. Net op tijd. (Lacht) Een stomme Belg loste het probleem dus op. Ik werd bekeken alsof ik een mirakel had verricht."

LLN

Foto BelgaMeer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio