Regering bereikt begrotingsakkoord

Het kernkabinet heeft zondagavond een akkoord bereikt over een pakket maatregelen van 750 miljoen euro om de begroting 2013 op het spoor te houden. Daarnaast werd reeds 2,37 miljard euro gevonden voor volgend jaar, waardoor een groot deel van de inspanning van 3,5 miljard die het monitoringcomité vooropstelde reeds gerealiseerd werd. Dat was de boodschap van de topministers bij het verlaten van het Egmontpaleis. Ze benadrukten dat het een moeilijke oefening was, maar maakten zich sterk dat Europa hiermee overtuigd zal worden.

jrosquin

Wat de bedrijven betreft, komt er een minimumbelasting voor de grote bedrijven die wel dividenden uitkeren maar geen belasting betalen. In ruil daarvoor komen er voor 50 miljoen euro aan loonlastenverlagingen vanaf 2014.

Daarnaast dienen de advocaten vanaf volgend jaar 6 procent btw aan te rekenen. Ons land was een van de enige landen waar advocaten niet btw-plichtig waren, stelden zowel Alexander De Croo (Open Vld) als Koen Geens (CD&V). De btw is aftrekbaar, waardoor sommige advocaten zullen verliezen, anderen zullen winnen, stelde Didier Reynders. Ook intercommunales worden btw-plichtig voor hun commerciële activiteiten, zoals de afvalverwerking. Voorts komt er ook een taks op de Beveks, beleggingsvennootschappen met veranderlijk kapitaal.

Een aantal accijnzen worden geactualiseerd. Diesel blijft van een verhoging gevrijwaard, maar voor alcohol en tabak werd een verhoging beslist. Aan het kindergeld wordt niet geraakt, maar de schoolpremie wordt dit en volgend jaar telkens met 15 procent verminderd.

Maandag is er om 10 uur een persconferentie voorzien in de perszaal van de Wetstraat 16.

De persconferenties van de regering zijn ook te volgen via internet (streaming). De start zal aangekondigd worden via de Twitter-accounts @belgiumbe en @eliodirupo. Nadien zullen de video's van de persconferenties ook beschikbaar zijn via belgium.be en premier.be.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Foto: Belga Elio Di Rupo

MEER OVER Elio Di Rupo

Nu in het nieuws