Protest tegen halve euro om boterhammen te eten op school

De tarieven voor de opvang in alle Mechelse basisscholen gaan vanaf september de hoogte in. Vooral het betalend maken van het toezicht tijdens de middagpauze stoot veel ouders tegen de borst. Zij betalen voortaan een halve euro per dag als hun kinderen hun boterhammetjes opeten op school.

Sven Van Haezendonck

De maatregelen zijn een gevolg van de zware besparingen bij de stad, die minstens 21 miljoen euro per jaar moet bezuinigen. Daardoor gaat de prijs voor de voor- en naschoolse opvang en voor de opvang op woensdagnamiddag van 50 cent per begonnen halfuur naar 75 cent. Toen Debby De Ridder, mama van twee kinderen, dat las, richtte ze op Facebook een open brief aan burgemeester Bart Somers (Open Vld).

"De grote vakantie is begonnen. Ideaal om een bommetje te gooien, moet het stadsbestuur hebben gedacht. Zonder naschoolse opvang zouden wij verloren zijn. Wij gaan met twee uit werken. Fulltime. Om de rekeningen te betalen, en om onze kinderen een beetje een fijne toekomst te kunnen bieden. Natuurlijk zijn er grootouders, ooms en tantes, en zelfs vrienden en kennissen die ja kan inschakelen. Maar niet elke dag", vertelt De Riddder.

Volgens schepen van Onderwijs Marc Hendrickx hebben de onderwijsnetten er zelf voor gekozen om de middagpauze betalend te maken. "Wij ondersteunen het onderwijs nog steeds met 200.000 euro per jaar. Meer kan echt niet", reageert de eerste schepen. Hij benadrukt ook dat je als ouder opvang fiscaal kan inbrengen.

SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio