Nultolerantie in recreatieparken

Met de vakantie voor de deur heeft minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet uitbaters van pret- en recreatieparken een brochure bezorgd rond overlast en welke middelen ze kunnen inzetten. Overal geldt deze zomer een nultolerantie.

jrosquin

Een van de aanleidingen was een incident in Bobbejaanland in Lichtaart. Twee groepen vijftien- en zestienjarigen van Turkse en Marokkaanse origine uit Nederland gingen met elkaar op de vuist in het park. Een meisje uit een van de groepen zou zijn lastiggevallen door leden van de andere groep.

De directie van Bobbejaanland zal de school mogelijk voortaan weren uit het pretpark. Het park hangt vol veiligheidscamera’s en heeft één fulltime veiligheidsagent rondlopen.

De Ster

Ook in de Ster in Sint-Niklaas en het Bloso-domein van Hofstade heeft men zich voldoende ‘gewapend’ om het zomerseizoen vlot te laten verlopen. “Het Bloso-domein, dat voor een paar jaar het toneel was van een regelrechte veldslag tussen Brusselse jongeren en de politie, is volledig afgesloten. Er is bewaking en er moet inkom worden betaald”, klinkt het.

Recreatiedomein De Ster in Sint-Niklaas was in het verleden vaak een toneel voor zware problemen met jongeren uit Antwerpen. “Wie binnen wil, moet verplicht zijn identiteitskaart tonen", zegt nieuwe directeur Pieter Debaets. Verder hebben we een eigen bewakingsdienst en werken we nauw samen met de politie en De Lijn.”

Lees ook: Nog altijd geen nationale lijst met amokmakers in recreatiedomeinen

Overlast in recreatiedomeinen: cijfers en feiten

Thierry Goeman

Foto: WH Enkele jaren geleden was het Bloso-domein in Hofstade het toneel van een regelrechte veldslag tussen politie en Brusselse jongeren. Dat werd verijdeld door het betalend te maken.

Nu in het nieuws