Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Journalistenbond: "Bezorgd om fusieplan"

"Wij zijn heel ongerust en bezorgd om het plan tot samenwerking dat Concentra en Corelio donderdag aankondigden", zegt Pol Deltour, secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). De VVJ vreest eventuele effecten op de werkgelegenheid voor journalisten en de diversiteit in het medialandschap.

dvansant

"We zullen, als journalistenvereniging, hier heel goed moeten opletten en we gaan er alvast alles aan doen om eventueel banenverlies tegen te houden. Hopelijk wordt het niet opnieuw een bloedbad. De voorbije vijf jaar hebben we immers al 400 beroepsjournalisten verloren, en dat waren vooral freelancers."

Diversiteit waarborgen

Deltour ziet ook problemen met de diversiteit van het Vlaamse medialandschap. "Ze beloven dan wel dat de diversiteit en de eigenheid van de verschillende titels behouden zou worden. Maar dat zeiden ze ook bij Het Volk. En we weten allemaal dat die krant na verloop van tijd is opgeslokt door grote broer Het Nieuwsblad."

Corelio heeft duidelijk het overwicht bij het vormen van een eventuele joint venture: 62 tegen 38 procent. Volgens Deltour is het echter geen walkover voor de uitgever van De Standaard en Het Nieuwsblad. "Concentra wordt niet weggeveegd, zeker nu niet. Daar moet natuurlijk bij opgemerkt worden dat binnen de familie Baert, eigenaar van Concentra, opvolgingsproblemen zijn."

Lokaal verankerd

Net als verschillende andere stemmen is Deltour wel positief over de Vlaamse verankering die Het Mediahuis zal krijgen. "Daar is veel voor te zeggen, maar zelfs binnen die context moet er niet al te bruusk gehandeld worden."

Belga

Foto Belga

Vastgoed

Jobs in de regio