1/2

Tourtafel 'Vive le Vélo' bestaat uit zadel, wiel, klok en Mont Ventoux

De Tour begint pas zaterdag maar vanavond houdt Karl Vannieuwkerke een proloog van ‘Vive Le Vélo’, waarin hij terugblikt op de voorbije zes edities van het programma en waarin hij de drie onbekende gasten bekendmaakt die de komende weken zullen aanschuiven aan zijn tafel.

Voor de vijfde keer werd de Tourtafel gratis ontworpen door artistiek tafelbouwer en wielerliefhebber Jean-Marie Waelkens (61) uit Deinze.

Ze bestaat uit twee ronde tafels, die met elkaar verbonden zijn door een abstracte vorm van een renner. Het zadel is de schuine spie, bovenaan rechts. De groeiringen in het hout van het voorste ‘wiel’ doen denken aan de wegen van de Tour en in het midden is er een top, die van de Mont Ventoux. In het achterste wiel zit een klok verwerkt want in de Tour draait alles om tijd.

Kijkers kunnen dit jaar weer sms’en voor 1 euro. De opbrengst gaat naar Unicef. Elke dag wordt onder de sms’ers een shirt verloot met de handtekening van de dagwinnaar. Op het einde van de Tour wordt de tafel verloot. In 2011 bedroeg de opbrengst van het sms’en 227.599 euro.

RdC Foto's VRT

Nu in het nieuws