Sekteleden schuldig aan dood Renate Jonkers maar niet naar de cel

Het hof van assisen in Leuven heeft in de nacht van woensdag op donderdag straffen met uitstel uitgesproken voor de vier beschuldigden die terechtstonden na de dood van de Nederlandse vrouw Renate Jonkers tijdens een helingsritueel van een sekte in december 2007. Daardoor moet geen van de vier opnieuw naar de cel.

fvranckx

De 51-jarige Bettina Van Berckelaer, die schuldig was bevonden aan opzettelijke slagen en verwondingen zonder oogmerk te doden maar met de dood tot gevolg, werd veroordeeld tot vier jaar cel, met uitstel over vijf jaar voor de periode die de voorlopige hechtenis overtreft.

De drie andere beschuldigden, Remco Van Dijk (40), Davy De Bakker (30) en Ben De Bakker (57), zijn veroordeeld tot tien maanden cel waarvan de helft met uitstel over vijf jaar. Zij werden schuldig bevonden aan schuldig verzuim.

Strangulatie

De zaak draaide rond de gewelddadige dood van Renate Jonkers in de nacht van 30 op 31 december 2007 in Assent (Bekkevoort). Zij stierf bij een helingsritueel van de Satsangsekte onder leiding van de ondertussen overleden Drazen Zabek.

De volksjury sloot zich dus aan bij de bevindingen van de gerechtsartsen en de verklaringen van de beschuldigden. Renate stierf als gevolg van strangulatie met een touw tijdens een spiritueel ritueel uitgevoerd door Zabek.

"Geen intentie"

"De jury kon bij de vier beschuldigden geen intentie ontwaren om te doden", las assisenvoorzitter Hartoch voor. Ben zat buiten de kring, allen hadden het gezicht gericht naar het ritueel toe.

Bettina ging op bevel van Zabek het touw halen dat werd gebonden rond de romp, de voeten en de handen van de Nederlandse vrouw. Ze wist dat de healing die Renate ging ondergaan, bijzonder gewelddadig ging verlopen. Ze wist echter niet dat Renate als gevolg daarvan ging sterven. Mocht Zabek echter alleen gehandeld hebben, had hij haar niet zelf opnieuw op de mat gekregen.

Remco, Davy en Ben hebben duidelijk alles voor, tijdens en na de healing gezien. Ze zagen dat Renate zich in een gevaarlijke situatie bevond, daarbuiten werd ze geslagen en geschopt door Zabek en dwong hij haar terug op de mat.

"Ze hebben op foutieve wijze hulp onthouden aan Renate, bij hun tussenkomst zouden ze zichzelf niet in gevaar hebben gebracht. Het is evenwel niet bewezen dat hun tussenkomst haar dood had kunnen voorkomen. Ze konden de plotse impuls van Zabek niet voorspellen, daarenboven trad de dood van Renate snel in", las Hartoch voor uit de motivering van de volksjury.

Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER