Jesse Cremers: geboeid door bewegende kunst

De 27-jarige Jesse Cremers uit Essen is geboeid door alles wat beweegt. Zijn kunstwerken bewegen dan ook altijd. "Het moet werken", benadrukt hij.

jatimmermans

Hij studeerde vrije grafiek en oude drukkunsten aan het Sint-Lucas in Gent en is deeltijds aan de slag bij een schrijnwerker die maatkasten maakt. "Heel interessante job", vindt Jesse. "Heel leerrijk, want zo krijg ik heel wat technische bagage mee. Je leert hier met machines werken en heel precies. De technieken die ik hier meekrijg, komen van pas in mijn creaties."

Deze jonge kunstenaar bouwt machines of bewegende objecten, zoals hij ze zelf omschrijft. "Ik vind het het boeiendste om zoiets te maken, het moet werken, dat is altijd het doel." Hij haalt daarvoor zijn inspiratie uit zijn directe omgeving. "Ik werk met wat voorhanden is en laat mijn fantasie de vrije loop en ga op een speelse manier om met zaken."

Zijn objecten waren onder meer al te zien in het openluchtmuseum Middelheim in Antwerpen en in het kunstencentrum in Mechelen. Speciaal voor de expo op woensdag en donderdag op het Fenix Festival heeft Jesse een bijzonder project gemaakt: "Het gaat om een bestaande boom van vijf meter hoog die de bezoekers zelf omzagen. Ze hoeven er niets speciaals voor te doen, het gebeurt onbewust." Te ontdekken dus.

ELLA

MEER OVER Feniks Jongerendagen