Obama wil CO2-uitstoot inperken

Obama wil CO2-uitstoot inperken

Obama wil CO2-uitstoot inperken

Print
De Amerikaanse president Barack Obama wil ingrijpen om de uitstoot van koolstofdioxide van de elektriciteitscentrales sterk terug te dringen. Dat heeft hij benadrukt in een toespraak over klimaatverandering aan de Georgetown University in Washington.

Het is voor het eerst dat de Amerikaanse administratie uitdrukkelijk zegt de CO2-uitstoot te willen aanpakken. "De vraag is niet of we iets moeten doen. De vraag nu is of we de moed hebben iets te doen voordat het te laat is. De Amerikanen, overal in het land, betalen al de prijs voor het gebrek aan actie", aldus Obama.

Klimaatontkenners

Daarmee biedt de president een tegengewicht voor de Republikeinse zijde, waar het klimaatprobleem nog ontkend wordt. Volgens Obama is die discussie voorbij en is het tijd om op te treden. Concreet gaat de Amerikaanse president de Dienst voor Milieubescherming (EPA) vragen nieuwe normen uit te werken, met als doel de uitstoot van CO2 tegen 2030 met drie miljard ton terug te dringen.

Hij kijkt daarbij in de eerste plaats naar de sterk vervuilende elektriciteitscentrales, waar nog met kolen gestookt wordt. Daarnaast wil Obama inzetten op hernieuwbare energie met zonnepanelen en windmolens.

MCe
Foto: EPA

MEEST RECENT