Woonleningen fors duurder

Woonleningen fors duurder

Woonleningen fors duurder

Print
De rente voor een hypothecaire lening in België zal de komende maanden fors stijgen. Dat is slecht nieuws voor wie al een variabele lening heeft of wie nog een nieuwe lening wil afsluiten.

De hogere rentes komen er door de stijging van de internationale langetermijnrentes De evolutie is een extra klap voor de Belgische woningmarkt.

Volgens de Nationale Bank en het ratingbureau Fitch zijn de Belgische woningprijzen vandaag 10 tot 15% overgewaardeerd. Volgens vastgoedkantoor Century 21 zijn de woningprijzen nu al licht aan het dalen.

“De stijgende hypotheekrente zal dat effect nog versterken”, zegt economieprofessor Pascal Paepen. “De tijd van goedkope hypotheekrentes is sowieso voorbij. Vroeger gaven de banken goedkope woonleningen, zolang de klant maar een ander winstgevend product kocht. Maar sinds de strengere internationale regelgeving voor banken gaat dat niet meer.”

Wie een woonkrediet met een variabele rentevoet heeft of een nieuwe woonlening aangaat, is dus gewaarschuwd. De rentes op de spaarboekjes zullen niet meteen stijgen, omdat die afhangen van de korte termijnrente die de Europese Centrale Bank vastlegt. En die is niet gestegen.

Lees meer in uw krant.

CWIL