1 / 3

Glenn Brughmans: gebeten door film

Van zijn twaalfde al was Glenn Brughmans (19) gebeten door film. Zijn eerste experimenten mondden de laatste jaren uit in kortfilms die ook nog eens in de prijzen vielen. Een naam om te onthouden dus, want hij is toegelaten tot het RITS in Brussel waar hij Regie gaat studeren.

jrosquin

Film heeft hem altijd al gefascineerd en van zijn twaalf jaar experimenteerde hij al met camera en montage. "Het audiovisuele gaat veel sneller dan een boek schrijven bijvoorbeeld, en hier kan ik mij emotioneel helemaal in leggen", bekent de regisseur in spe.

"Naarmate ik ouder werd, werden de thema's ook serieuzer." Zijn eerste kortfilm, die hij vorig jaar in opdracht van zijn opleiding Audiovisuele Vorming maakte, kreeg dan ook als titel 'Noir' mee. "Het gaat over een eenzame man die in een leeg café mijmert over zijn overleden vrouw. De film was geïnspireerd op film noir, vandaar de titel." Hij stuurde de kortfilm in voor de Canvascollectie en won daarmee de Jongerenprijs 2012.

"Sinds die prijs wist ik zeker dat ik dit zou blijven doen." En zijn woorden waren nog niet koud, of hij had dit jaar alweer een nieuwe kortfilm 'Blikveld' klaar waarmee hij in de Antwerpse voorronde van Kunstbende de derde prijs behaalde in de categorie Film. Hij heeft de kortfilm ook ingestuurd naar het Kunstenfestival Avant-Garde.

"Het gaat over een jongen die via fantasie ontdekt dat hij ook op jongens valt. Het is een autobiografische film, want het personage was op mezelf geïnspireerd en ik speelde zelf ook de hoofdrol. Het was een heel leuke ervaring. Ik acteer ook graag en hierin kon ik me emotioneel volledig blootleggen. Bovendien heb ik geen ervaring om iemand anders te regisseren." En dat is nu precies wat hij vanaf volgend jaar zal leren aan het RITS. "Ik wil echt regisseur worden om dan telkens toch ook een klein rolletje voor mezelf weg te leggen", lacht Glenn.

Aftermovies

Naast kortfilms leeft Glenn zich ook uit op zogenaamde aftermovies. "Dat bestond al van de grote festivals, maar samen met wat vrienden hebben we dit geïntroduceerd op fuiven. In 2010 hebben we de allereerste gemaakt op Ter Beek kermis in Loenhout, toen Philippe Geubels er optrad met zijn dj-formatie De foute ronny's. Sindsdien zijn we er wel beter in geworden. Zo zijn we dinsdag nog gevraagd op de Mega uitblaas TD in Geel . Ik maak dan op voorhand een muziekmix en schrijf toch wel een verhaallijn uit, zodat ik op voorhand de beelden in mijn hoofd heb, zodat ik weet welke beelden ik per se wil maken." En hoewel hij aftermovies heel leuk vindt om te maken, gaat toch zijn voorkeur uit naar kortfilms. "Ik vind het toch net iets leuker om een scenario uit te schrijven en een verhaal te vertellen", bekent de jonge filmmaker.

Op het Fenix Festival zijn de twee kortfilms van Glenn vandaag, donderdag, nog te zien op de expo.

ELLA

http://glennbrughmans.wix.xom/portfolio

MEER OVER Feniks Jongerendagen