Zemst koopt zelf pand waar centrum moslims moest komen

De Stichting Al-Ikhlaas mag haar plannen voor een ontmoetingscentrum met een gebedsruimte in Hofstade opbergen. De gemeente Zemst maakt gebruik van haar voorkooprecht om het pand aan de Tervuursesteenweg op de grens met Mechelen te verwerven.

Sven Van Haezendonck

De plannen van de stichting raakten eind mei bekend. Meteen zorgden ze voor heel wat ongerustheid bij buurtbewoners. Die vreesden voor overlast, en bezorgden vorige week nog een petitie met zo'n 200 handtekeningen aan burgemeester Bart Coopman (CD&V) van Zemst.

Ook de gemeenteraad was het er afgelopen donderdag unaniem over eens dat de locatie voor zo'n initiatief ongeschikt was. Zemst maakt nu gebruik van het voorkooprecht dat haar door de notaris werd aangeboden. Dat moet ze binnen de 60 dagen uitoefenen. Omdat er in de vakantieperiode normaal geen gemeenteraad is, wordt deze speciaal samengeroepen. "Wij zien er mogelijkheden om een sociaal woonproject te realiseren", zegt burgemeester Coopman.

Burgemeester Bart Somers (Open Vld) van Mechelen is op de hoogte van de aankoop. "Samen met de mensen van Al-Ikhlaas wil ik bekijken hoe ze hun positieve energie nu kunnen stoppen in bestaande werkingen en initiatieven voor de jeugd. Wat hun geloof betreft zou ik hen graag zien samenwerken met de twee andere moskeeën in de stad. Ik sta alleszins open voor een gesprek", reageert Somers.

JD, SVH

Foto Joris Herregods

Lees ook: 200 handtekeningen tegen sociaal huis moslims

Stichting moslims koopt pand voor ontmoetingscentrum

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio