1 / 4

Pauline Niks: relatief realistische schilderkunst

De Nederlandse, maar in Antwerpen wonende, Pauline Niks vindt zelf dat ze relatief realistisch schildert, met een fotografische inslag qua kadrering. En dat zijn nu net twee zaken waar ze zich op toelegt: schilderen en fotograferen.

jatimmermans

Na een opleiding grafisch ontwerp, studeerde ze in Nederland verder Illustratie aan de academie, en meer bepaald 'autonoom schilderen'. "Dat hield tekenen en schilderen in, en leek me goed te liggen", bekent ze.

Pauline studeerde in 2004 af en toonde haar schilderwerken intussen op heel wat expo's in België en Nederland. Een vaste waarde blijft Arnoevoo in Bredene, waar ze al verschillende jaren achter elkaar te zien is, en in 2005 zelfs de eerste prijs wegkaapte en een jaar later nog eens in de prijzen viel. Verder kon je haar kunst al bewonderen in Antwerpen, Brussel, Gent, Oostende, Diksmuide en Mechelen.

Maar ook in haar thuisland weten ze haar schilderijen naar waarde te schatten. Zo won Niks in 2006 de Buning Brongersprijzen op Arti in Amsterdam. Verder exposeerde ze nog in Zwolle, Kampen, Nijmegen, Den Haag en Utrecht. Ze maakte zelfs een zijsprongetje naar Roemenië voor het HH Project in Morisena, San Georgio di Mures.

Op de expo van het Fenix Festival krijgen we haar voorlopig laatste reeks schilderwerken te zien. Voorlopig, want ze studeert sinds een jaar fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent.

"Voor deze laatste reeks heb ik me laten inspireren door foto's van jachttrofeeën. Ik was verbaasd, en gechoqueerd, dat er een commerciële business achter schuilt. Ik laat de dode dieren op een andere manier zien, tussen leven en dood, aanvankelijk nog met de trotste jager, maar die heb ik gevoelsmatig stelselmatig achterwege gelaten", legt Pauline uit.

Meer info op www.paulineniks.com.

ELLA

MEER OVER Feniks Jongerendagen