Martine Prenen doopt nieuwe roos

In het Arboretum werd zondag de eerste verjaardag van de rozentuin gevierd.

Wouters Greet

Kalmthoutenaar Martine Prenen werd uitgenodigd om de nieuwe rozenstruik 'Pink Weekend' te dopen.

"Een hele eer want ik hou enorm van bloemen en dan nog vooral in hun natuurlijke biotoop. Ook de naam va de roos trok me erg aan: 'Pink Weekend'. Als ik 'pink' hoor dan leg ik de link met kanker, en een van mijn familieleden vecht momenteel tegen die ziekte. Het is toeval maar van de geur van een roos wordt ze momenteel niet misselijk. Het is een van de enige geuren, want met chemotherapie kan je niet veel verdragen", vertelt Prenen.

De 'nieuwe' roos Pink Weekend waar het allemaal om draait, is eigenlijk niet echt nieuw. Het was een preselectie van Jelena De Belder, de stichtster van de tuin, en werd opnieuw gevonden door de tuinchef toen die aan het werk was in de rozentuin. De roos bestond dus al een tijdje maar had nog geen naam gekregen.

"Die was snel gevonden. Een weekend is iets om naar uit te kijken en de bloem ziet donkerroos. Bovendien heeft ze een zoete geur, de naam past er dus perfect bij", zegt conservator Bram Rammeloo.

"We bieden de roos nu ook te koop aan als tuinplant voor twintig euro. Ze kan tot anderhalf meter hoog worden. Wij werken er zelf natuurlijk ook nog verder mee in onze tuin."

Greet Wouters

Foto W&F

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio