1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Scoutsleden gered na hachelijke situatie op de Schelde

Op de Schelde is zaterdagmiddag een roeiboot van de Zeescouts gekapseisd. De groep was met twee roeigieken van ongeveer zeven meter lang onderweg toen één van de twee boten kantelde door een onverwachte golf. De zes inzittenden belandden allen in de Schelde. Gelukkig droegen de opvarenden reddingsvesten en bleven ze zo boven water drijven.

drombouts

Antwerps brandweerofficier Tom Vanden Boer geeft aan dat die reddingsvesten wel degelijk hun redding geweest zijn: "De Schelde is een rivier met veel stroming en veel scheepvaart. Bovendien was het zaterdag nogal winderig wat er ook nog eens voor zorgde dat er veel golven waren."

De zes inzittenden van roeigiek 'Soetkin' konden zich uiteindelijk zelf in veiligheid brengen. Drie van de zes zwommen naar de rechteroever en werden opgevangen in de gebouwen van de Total-raffinaderij op de Scheldelaan, zij werden daar ook onmiddellijk onder de douche gezet om terug op temperatuur te komen. De andere drie zwommen naar de linkeroever van de Schelde en werden daar door de brandweer van Beveren uit het riet op de oever geplukt.

Alle drenkelingen, één begeleider, drie scoutsleden en twee vaders van leden, verkeerden in goede gezondheid maar werden voor de zekerheid naar het ziekenhuis gebracht voor een controle.

Brandweercommandant Tom Vanden Boer is zeer tevreden over de goede samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten. "Ondanks het feit dat het met de gegeven weersomstandigheden en de locatie een moeilijke zoekactie was is alles toch goed gelopen. De samenwerking met de Beverse brandweer, de scheepvaartpolitie en de helikopter van de federale politie verliep vlekkeloos."

De zeescouts konden zaterdagnamiddag hun twee boten al weer verwelkomen op de kade aan de lokalen op Linkeroever. De gekapseisde boot werd door de scheepvaartpolitie teruggebracht, de tweede boot werd na het ongeluk binnengevaren door de inzittenden.

Volgens Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts en Gidsen bewijst de goede afloop van het ongeluk dat de goede en strenge opleiding van de Zeescouts wel degelijk nodig is: "Onze leden hebben perfect gereageerd en hebben er zo voor gezorgd dat dit verhaal al bij al nog goed afgelopen is. De schade blijft dus beperkt tot enkele riemen van de boot.

SAM REYNTJENS

Foto BFM