Diversiteitsraad beschuldigt voorzitter van gemeenteraad

Diversiteitsraad beschuldigt voorzitter van gemeenteraad

Diversiteitsraad beschuldigt voorzitter van gemeenteraad

Print
Lier - Volgens Hüseyin Balci, voorzitter van de Lierse diversiteitsraad, is de gemeenteraadszitting van 27 mei niet verlopen zoals het gemeentedecreet voorschrijft.
De raadsleden moesten op de raadszitting van mei stemmen over de nieuwe dresscode voor personeelsleden van de stad Lier. Voor het eerst had een burger zich geëngageerd om het woord te nemen in de gemeenteraad, namelijk Meki Bobouh van de Lierse diversiteitsraad.

"Maar op het moment zelf, liep het mis. Meki was wel de indiener van de aanvraag, maar gezien de dresscode alias het hoofddoekenverbod vooral vrouwen treft, leek het aangewezen het verhaal te laten vertrekken vanuit de leefwereld een vrouw. Hulya Bayraktar, ook lid van onze diversiteitsraad, was klaar om een boodschap, gedeeld door zoveel anderen, op de gemeenteraad te brengen", vertelt Balci.

"Wanneer Hulya het woord wilde nemen, hield voorzitster Christel Van den Plas haar tegen en zei op zeer harde toon dat volgens de gemeentewet enkel de indiener van de aanvraag het woord mocht nemen. Er staat nochtans nergens in de gemeentewet dat de indiener het woord moet nemen. Wanneer je kijkt naar het huishoudelijk reglement, dan blijkt dat de indiener zelfs een spreker mag aanduiden. We verwachten dat Christel Van den Plas haar verontschuldigen aanbiedt."

Hüseyin Balci heeft het volgens Van den Plas niet bij het rechte eind. "Het gemeentedecreet omschrijft twee mogelijkheden om als burger voorstellen voor te leggen aan de gemeenteraad. Een daarvan is de procedure van ?voorstellen van burgers'. Dit is de snelle procedure en het agendapunt mag door de burger, tijdens de gemeenteraad, toegelicht worden."

"Een andere manier om een voorstel aan de gemeenteraad voor te leggen is het systeem van verzoekschriften. Bij deze procedure kan de indiener zich wél door iemand laten bijstaan. Dat recht had de heer Meki Bobouh niet, omdat hij voor de procedure ?voorstellen van burgers' had gekozen", besluit Chris Van den Plas.

Chris VAN ROMPAEY

Foto CVR: Christel Van den Plas

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio