FIFA: "De Confederations Cup gaat gewoon door"

FIFA: De Confederations Cup gaat gewoon door

FIFA: "De Confederations Cup gaat gewoon door"

Print
Pekka Odriozola, woordvoerder van Wereldvoetbalbond FIFA, heeft vrijdag bevestigd dat er nooit overwogen is om de Confederations Cup te stoppen omwille van de gewelddadige en massale protesten in Brazilië. Het toernooi ging vorige week zaterdag van start en loopt nog tot 30 juni.

"We hebben nooit overwogen of besproken om de competitie te schrappen", verklaarde Pekka Odriozola op een persconferentie in Rio de Janeiro. "We staan in contact met de ploegen, worden op de hoogte gehouden en hebben van geen enkele ploeg de vraag gekregen om ermee op te houden."

Vreedzaam

Donderdag gooiden manifestanten in Salvador de Bahia stenen naar twee FIFA-busjes. Ook werd een hotel bekogeld, waar enkele FIFA-leden logeerden.

"Wij steunen het recht op vrijheid van meningsuiting, zolang dit vreedzaam gebeurt", vervolgde de FIFA-woordvoerder. "Wij veroordelen elke vorm van geweld en zullen de situatie in de gaten houden. We staan permanent in contact met de lokale autoriteiten."

Betogingen

Al meer dan tien dagen vinden in Brazilië betogingen plaats. Donderdag gingen meer dan een miljoen Brazilianen de straat op om te protesteren. Er viel een dode bij een ongeval. Tientallen mensen raakten gewond.

De manifestanten zagen hun eis ingewilligd om de prijsverhoging in het openbaar vervoer ongedaan te maken, maar de protesten hielden aan. Ze verzetten zich tegen de corruptie, de kwetsbaarheid van de openbare diensten en de grote bedragen, in totaal ongeveer 11 miljard euro, die gespendeerd werden om de Confederations Cup en het WK 2014 te organiseren.

Belga
Foto AFP

Meer sportnieuws