Mentholsigaretten worden verboden

De verkoop van mentholsigaretten wordt binnen de drie jaar verboden in de hele Europese Unie. Dat zijn de ministers van Volksgezondheid vrijdag in Luxemburg overeengekomen. De gezondheidswaarschuwingen zullen binnenkort ook twee derden van het sigarettenpakje beslaan.

dvansant

Het verbod op geparfumeerde sigaretten zat er al een tijdje aan te komen. Het maakt deel uit van een reeks maatregelen die het tabaksverbruik in Europa moet verminderen. De 27 lidstaten raakten het echter lang niet eens over hoe die precieze maatregelen eruit moeten zien. Sommige lidstaten wilden dat de gezondheidswaarschuwingen het hele pakje zouden innemen. Maar landen waar veel takaksproducten gemaakte worden, Tsjechie, Polen, Roemenië en Bulgarije, verzetten zich hiertegen. Nu moeten de waarschuwingen 65% van het pakje innemen, op voor en achterzijde.

De ministers van de 27 lidstaten hebben ook beslist om geparfumeerde sigaretten, zoals mentholsigaretten, binnen de drie jaar te verbieden. De Belgische staatssecretaris Philippe Courard (PS), die in Luxemburg minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx vervangt, juicht dat verbod toe. Mentholsigaretten werden de voorbije jaren steeds populairder, vooral bij jonge meisjes.

Een voorstel om ook de dunne sigaretten, de zogenaamde "slims", te verbieden, haalde het niet, wat Courard betreurt.

Het Europees Parlement moet de nieuwe regels nog wel goedkeuren.

Belga

Archiefbeeld EPA