Prins Laurent opent eerste ALS-zorgverblijf

Prins Laurent opent eerste ALS-zorgverblijf

Prins Laurent opent eerste ALS-zorgverblijf

Print
Prins Laurent heeft vrijdagochtend het eerste zorgverblijf voor ALS-patiënten in België geopend. Dat ligt in de kustgemeente Middelkerke en kreeg de naam "Middelpunt" mee. Vandaag/vrijdag is het ook Wereld-ALS-dag, waarop de nog steeds onbekende ziekte in het daglicht wordt gesteld.

ALS, amyotrofe laterale sclerose, is een slepende spierziekte die leidt tot volledige verlamming. Ongeveer drie jaar na de diagnose sterft de patiënt omdat hij/zij niet meer kan slikken en ademen. Met de opening van het ALS-zorgverblijf heeft de ALS-liga, in samenwerking met het Dienstencentrum GID(t)S, ervoor gezorgd dat ALS-patiënten en hun familie de kans krijgen om met vakantie te gaan en tot volledige rust te komen.

"Middelpunt" heeft twintig kamers voor patiënten en hun familie. "Het is ook de bedoeling dat we de mantelverzorgers kunnen laten genieten van een vakantie, want op dit moment hebben we nog geen financiële middelen om de zware hulpbehoevenden permanent medisch op te volgen", aldus Philip Vanneste, gedelegeerd bestuurder van Dienstencentrum GID(t)S.

Prins Laurent kwam het zorgverblijf persoonlijk openen. Ook ambassadeurs en Thuis-acteurs Leah Thys en Marleen Merckx waren aanwezig en kwamen getuigen hoe zij in aanraking kwamen met de dodelijke spierziekte.

Vrijdagavond vindt de opening van het volledige dienstencentrum, dat het zorgverblijf overkoepelt, plaats.

Belga

Foto Johanna Geron: Prins Laurent op het strand in Tel Aviv (Israël), enkele dagen geleden

MEEST RECENT