Brandweer renoveert oude brandweerwagens

Print

Brandweer renoveert oude brandweerwagens

Essen -

Nieuwe wagen aangekocht, één wagen laten renoveren, één wagen zelf opgeknapt

De brandweer van Essen kocht onlangs een nieuwe brandweerwagen. Daarnaast liet het brandweerkorps een oude pompwagen renoveren. Maar het meest bijzondere is de opknapbeurt van de oude bosbrandweerwagen, die de brandweermannen helemaal zelf opknapten. “De aankoop van de nieuwe brandweerwagen stond al langer op de planning,” zegt brandweercommandant Leo Buermans. “We hebben geopteerd voor een krachtige wagen die 8000 liter bluswater kan vervoeren. We moeten hier rekening houden met buitengebieden, zoals de weekendzone, Horendonk en de Kalmthoutse Heide. Dat zijn plaatsen waar heel weinig waterdruk is. De nieuwe brandweerwagen kost 280.000 euro. We hebben gekozen voor een 4x4 terreinwagen omdat de wegen in de weekendzone en het Heidegebied moeilijk berijdbaar zijn.”

Autopompwagen

Dat het niet altijd nodig is om nieuw materiaal aan te kopen, bewijst de renovatie van de oude halfzware autopompwagen. “Die wagen is 22 jaar oud maar is zeker nog niet versleten. We hebben hem dus laten renoveren. Het is een multifunctionele wagen en overal inzetbaar. De oude pompwagen kan 2000 liter bluswater stokkeren. Samen met de nieuwe brandweerwagen kunnen we nu uitrukken met een voorraad van 10.000 liter water.”

Bosbrandweerwagen

Het troetelkind van de Essense brandweer is de bosbrandweerwagen. De wagen werd in 1996 door de brandweermannen zelf gemaakt. Na het uitbreken van de eerste zware Heidebrand was de nood aan dergelijke wagen duidelijk. “Omdat er geen terreinwagens waren, hebben we toen besloten om er zelf een te bouwen, geheel met eigen middelen", vertelt de brandweercommandant. "Ondertussen is dat ook alweer 17 jaar geleden. Het werd dus tijd voor een facelift. De jongens hebben de wagen in hun vrije tijd helemaal afgebroken en terug opgebouwd en gemoderniseerd. Het is de trots van ons eigen korps.” Burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) was ook bijzonder trots op het brandweerkorps. “We zijn fier op deze nieuwe tankwagen. Maar als burgemeester ben ik nog trotser op het feit dat de brandweermannen eigenhandig in hun vrije tijd deze wagen hebben opgeknapt".

MaTi

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio