Voeding in België 10 procent duurder dan gemiddeld in EU

Voeding in België 10 procent duurder dan gemiddeld in EU

Voeding in België 10 procent duurder dan gemiddeld in EU

Print
De prijzen voor voeding en niet-alcoholische dranken liggen in België 10 procent hoger dan het gemiddelde in de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers die het statistiekbureau Eurostat vrijdag publiceerde. Voor alcohol en tabak is de consument in België dan weer iets goedkoper af dan gemiddeld.

Eurostat vergeleek het prijspeil van een mandje producten over de hele Europese Unie. Denemarken blijkt het duurste land te zijn voor voeding en niet-alcoholische dranken, de prijs stijgt er 43 procent boven het gemiddelde uit. Het goedkoopst waren de producten in Polen, dat op 61 procent van het EU-gemiddelde zit.

België duurder dan buurlanden

In Nederland zitten de voedingprijzen 4 procent onder het EU-gemiddelde, in tegenstelling tot Duitsland en Frankrijk die respectievelijk 6 en 9 procent boven het gemiddelde uitkomen. Deze drie buurlanden zijn dus goedkoper dan België. Luxemburg is wel nog een stukje duurder, met prijzen 16 procent boven het EU-gemiddelde.

Voor alcohol en tabak ziet het er anders uit. Alcohol is in België 3 procent goedkoper dan gemiddeld in de Europese Unie, en tabak 5 procent. Alcoholische dranken zijn het goedkoopst in Bulgarije (67 procent van EU-gemiddelde) en Roemenië (75 procent van EU-gemiddelde). De alcoholdrinker die krap bij kas zit, mijdt best Finland (prijzen 75 procent boven EU-gemiddelde) en Ierland (62 procent boven EU-gemiddelde).

Tabaksprijzen

De prijzen voor tabak zijn het laagst in Hongarije (52 procent van EU-gemiddelde), Litouwen (55 pct van EU-gemiddelde). In de duurste landen betaalt de roker volgens Eurostat bijna vier keer meer voor zijn rookwaar. Het gaat om Ierland (99 pct boven EU-gemiddelde) en het Verenigd Koninkrijk (94 procent boven EU-gemiddelde).

Belga
Archieffoto m>

.

Nu in het nieuws