Het wantrouwen tussen de gemeenschappen is er alleen maar groter op geworden, zo lijkt het. Hoe komt dat? En vooral: hoe lossen we dat op?
Marshall-plan
Een groot Marshall-plan tegen discriminatie en racisme. Dat is volgens politicoloog Mohamed Benhaddou (foto rechts) de oplossing om de ‘wij-zij’-cultuur weg te werken. “Nu is er enkel een groot gebrek aan respect.”
“De allochtone gemeenschappen voelen zich tweederangsburgers. Nog steeds. Discriminatie en racisme waren en zijn een structureel gegeven. En dat leidt tot een continu gevoel van wantrouwen", zegt Benhaddou.
Politici opvoeden
En voor politici heeft politicoloog Benhaddou ook een voorstel. “In een echte democratie moet de meerderheid de rechten van de minderheid respecteren en waarborgen. (lacht) Laat ons daarom onze politici opvoeden naar meer democratische waarden. Een soort inburgeringscursus voor politici. Een cursus die hen leert democratisch te denken en af te stappen van kortetermijn oplossingen en goedkoop electoraal scoren. Want het ‘wij’ bestaat in Vlaanderen nog lang niet. Toch niet een ‘wij’ dat, wanneer we het uitspreken, zowel aan mij als aan u doet denken.”
Wat denkt u?
Stuur uw mening naar: contraverse@gva.be.
WD
Foto's: BHul
Protesterende ouders aan De Blokkendoos (links) en Mohammed Benhaddou(rechts)