Antwerpse Zoo verwelkomt schattig slurfhondje

Print

Antwerpse Zoo verwelkomt schattig slurfhondje

De Antwerpse Zoo heeft er opnieuw een nieuwe bewoner bij. Gijs is zijn naam en het gaat om een slurfhondje. Gijs werd op 1 april in Blijdorp, Rotterdam geboren en arriveerde dinsdagmiddag in de Zoo.

Het slurfhondje is er te bewonderen in het Kleinapengebouw, in het eerste verblijf links aan de ingang bij de mantelbavianen.

Familie van de olifanten

Met zijn gekleurde vacht, zijn lange slurf, zijn behendigheid en snelheid, zijn lange rattenstaart en hoge pootjes heeft dit diertje biologen lang laten twijfelen. Ontdekt in de 19de eeuw, werden de slurfhondjes eerst ondergebracht bij de familie van de insecteneters en gelinkt aan de spitsmuis, aan de egel of zelfs aan de mol. Zij werden ook gezien als primaat of zelfs konijn. Recente studies tonen een unieke Afrikaanse afstamming. De meeste biologen klasseren het diertje daarom onder de Afrotheria, een superorde van zoogdieren die ook de olifanten, de aardvarkens en de zeekoeien omvat.

Zijn slurfje gebruikt hij om insecten mee te zoeken. Hij woelt de aarde om en legt zo insecten zoals meelwormen bloot. Hij snuffelt ook met zijn slurf, maar hij kan er niets mee oppakken, zoals een olifant wel kan.

Foto's: Zoo (Jonas Verhulst)

Nu in het nieuws