Hogere gezondheidsraad wil verbod op 'vispedicure'

Hogere gezondheidsraad wil verbod op 'vispedicure'

Hogere gezondheidsraad wil verbod op 'vispedicure'

Print
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) vaardigt een ongunstig advies uit over "fish pedicure" (ichtyotherapie) en adviseert aan de overheid om "fish therapy" te verbieden. Dat meldt de HGR in een persbericht.

De therapie bestaat uit het dompelen van de voeten (of de handen, of het lichaam) gedurende een 15 tot 30-tal minuten in een waterreservoir met kleine vissen die zich voeden met keratine van de dode huidcellen aan het oppervlak van de huid. De behandeling bezorgt mogelijk een goed gevoel en het resultaat leunt in bepaalde opzichten aan bij die van een traditionele pedicure.

"Tot op heden is er geen wetenschappelijk bewijs voor de therapeutische werkzaamheid van ichtyotherapie bij de behandeling van huidziektes zoals psoriasis en eczeemhuidaandoeningen die gepaard gaan met toegenomen schilfervorming. De therapie vervangt in geen geval de conventionele behandelingen van deze aandoeningen", aldus de HGR. "Hoewel het infectierisico bij 'fish pedicure' waarschijnlijk laag is, kan het risico op een infectie niet worden uitgesloten. Er is ook overdracht mogelijk van voetinfecties van de ene cliënt naar de andere", waarschuwt de HGR.

Daarom vaardigt de HGR een ongunstig advies uit. Gezien het weliswaar kleine, maar niet te verwaarlozen infectierisico en de niet bewezen effectiviteit, adviseert de Hoge Gezondheidsraad aan de overheid om "fish therapy" te verbieden.

Belga

Archieffoto EPA

MEEST RECENT