Aan al-Qaida gelieerd netwerk ontmanteld in Marokko

Aan al-Qaida gelieerd netwerk ontmanteld in Marokko

Aan al-Qaida gelieerd netwerk ontmanteld in Marokko

Print
In de Spaanse enclave Ceuta, in het noorden van Marokko, is vrijdag een aan al-Qaida gelieerd netwerk opgerold dat strijders naar Syrië zou hebben gestuurd. Acht verdachten werden gearresteerd, zo heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld.

"We hebben een netwerk ontmanteld dat verantwoordelijk is voor het sturen van strijders naar terreurgroepen met banden met al-Qaida die in Syrië opereren", zei het ministerie in een communiqué. Het preciseerde dat het netwerk ook een basis in de naburige stad Fnideq in Marokko had. De verdachten worden vervolgd wegens "lidmaatschap van een terreurorganisatie".

De Spaanse politie en de Guardia Civil voerden de arrestaties samen uit. Ze startten respectievelijk in 2009 en 2011 een onderzoek op naar het netwerk.

Volgens het ministerie zijn "tientallen mensen, onder wie minderjarigen, vanuit Ceuta en het Marokkaanse grondgebied vertrokken". Sommigen pleegden zelfmoordaanslagen, terwijl anderen in trainingskampen opgeleid werden voor de strijd. Verscheidene groepen van jihadisten stonden klaar om binnenkort naar Syrië te vertrekken.

"Het netwerk in Ceuta en Fnideq rekruteerde, indoctrineerde, organiseerde en financierde reizen, in contact met andere terroristen en volgens richtlijnen die uitgingen van de terreurorganisatie al-Qaida", zo staat in de mededeling.

Belga

Archieffoto EPA

.

Nu in het nieuws