200 handtekeningen tegen sociaal huis moslims

200 handtekeningen tegen sociaal huis moslims

200 handtekeningen tegen sociaal huis moslims

Print
Mechelen - De geplande opening van een sociaal huis met gebedsruimte voor moslims zorgt voor onrust in de omgeving van de Tervuursesteenweg in Hofstade (Zemst), op de grens met Mechelen.
Buurtbewoners hebben donderdagavond een petitie met zo'n 200 handtekeningen bezorgd aan burgemeester Bart Coopman (CD&V) van Zemst. Officieel wil de stichting Al-Ikhlaas een sociaal huis met een gebedsruimte en een educatief centrum oprichten, maar voor de buurt gaat het om een moskee. "De benaming doet er niet toe. De omvang van het initiatief gaat de draagkracht van onze buurt te boven", klinkt het.

Ongerustheid is er ook over de leiding van de stichting, die als niet-democratisch omschreven wordt. Burgemeester Coopman zegt dat hij het centrum niet kan verbieden. "Er is geen stedenbouwkundige vergunning nodig voor de functiewijziging van het gebouw en er zijn geen overtredingen vastgesteld", reageert hij. De burgemeester van Zemst had ook al twee keer een overleg met zijn collega Bart Somers (Open Vld) uit Mechelen.

Buurtbewoners pleiten ervoor om het centrum een plek te geven in de vernieuwde Mahatma Gandhiwijk. Tijani Bounana van de stichting Al-Ikhlaas wil het debat met de buurt aangaan. "Onze gemeenschap wil zich op een positieve manier bewijzen. We beantwoorden alle vragen", zegt hij.

JD

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio