Drugsdealer vrij omdat advocaat geen toga droeg

Drugsdealer vrij omdat advocaat geen toga droeg

Drugsdealer vrij omdat advocaat geen toga droeg

Print
Dinsdag is een Iraanse cannabisdealer vrijgekomen door een procedurefout van een Kortrijkse onderzoeksrechter. De advocaat van de beklaagde mocht het kabinet van de rechter niet binnen omdat hij geen toga droeg. Dat melden verschillende kranten.

Nochtans zegt de wet nergens dat een advocaat verplicht is zijn toga te dragen wanneer hij zijn cliënt bijstaat tijdens een verhoor door de onderzoeksrechter. Toch ontzegde een onderzoeksrechter uit Kortrijk advocaat Thierry Goffart toegang tot zijn kabinet. Goffart kreeg zelfs de politie op zich af gestuurd.

Vrij na Cassatie

Meer zelfs, de Salduz-wet zegt dat er bij het eerste verhoor altijd een advocaat aanwezig moet zijn. De onderzoeksrechter heeft dat genegeerd. "Hij heeft mijn cliënt gewoon verhoord en aangehouden. De raadkamer en de kamer van inbeschuldigingstelling bevestigden nadien die aanhouding, dus trok ik naar Cassatie", zegt Goffart. "Daar besliste men dat mijn cliënt dinsdag mocht vrijkomen."

"Hij kent ongetwijfeld de regels. Ik vermoed dat hij er vanuit ging dat ik deze zaak zou laten passeren. Maar als ik dat doe, mag ik misschien de volgende keer niet binnen omdat de kleur van mijn schoenen hem niet aanstaat. De wet is de wet, ook voor een onderzoeksrechter."

Geen commentaar

Het parket van Kortrijk heeft nog geen commentaar gegeven. De misser wil niet zeggen dat cannabisdealer Hussein M. zich niet meer moet verantwoorden.

Belga
Archieffoto

MEEST RECENT