Dienstverlening gaat maandag hinder ondervinden door actie van sociale sector

Dienstverlening gaat maandag hinder ondervinden door actie van sociale sector

Dienstverlening gaat maandag hinder ondervinden door actie van sociale sector

Print
De kans is groot dat de Antwerpenaar maandag hinder gaat hebben van de nationale staking van de openbare sector in Brussel. “Ook voor Antwerpen is het vijf voor twaalf”, zegt de ACOD.

In enkele Antwerpse kinderdagverblijven is donderdag al aan de ouders meegedeeld dat er maandag geen opvang is. En ook bij een aantal stedelijke loketdiensten en instellingen van het OCMW weten ze al dat er de eerste dag van volgende week “minstens een pak volk minder aanwezig zal zijn”. Of er ook in de Antwerpse basis- en secundaire scholen wordt gestaakt, is op dit moment niet duidelijk.

Bij de politie en brandweer roepen de twee vakbonden op om vanaf zondagavond tot maandagavond met een minimumbezetting te werken.

De manifestatie van maandag in Brussel is een reactie op “de blinde besparingsdrift van sommige beleidsverantwoordelijken”.

“20.000 jobs op de tocht”

Concreet staan er landelijk, volgens de socialistische ACOD en het liberale VSOA, 20.000 banen in de publieke sector op de tocht.

Ook in Antwerpen is de situatie problematisch. “Het stadsbestuur heeft al aangekondigd dat er een pak ambtenaren moeten afvloeien en niet vervangen zullen worden. En ook daarbij worden naakte ontslagen blijkbaar niet uitgesloten", zegt Gerard Van der Elst van de socialistische overheidsvakbond ACOD. "We weten dat er onder meer in de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven mensen zullen ontslagen worden. Het zou om ongeveer vijftig jobs gaan.”

De manifestatie van maandag wordt gesteund door ACOD en VSOA. “Het ACV zou aanvankelijk ook meedoen, maar heeft deze week beslist om voorlopig af te zien van acties”, zegt Van der Elst.

PVDP

Foto: BHUL
Gerard Van der Elst van ACOD

.

Nu in het nieuws