Hevige regenval zorgt voor wateroverlast

Print
Een hevig onweersfront is afgelopen nacht over onze regio getrokken, vooral dan in het gebied tussen Antwerpen en Mechelen. Plaatselijk waren er erg hevige regenbuien die op sommige plekken, waaronder Lint en Antwerpen, voor wateroverlast en overstromingen zorgden.

De provincie Antwerpen kreeg, net als andere regio's, te kampen met stevige regenvlagen. Plaatselijk viel er 40 tot 50 liter water per vierkante meter. De brandweer van Antwerpen kreeg al ruim 120 oproepen voor verstopte rioolputjes en enkele ondergelopen kelders en straten, voornamelijk in het stadscentrum en ten zuiden daarvan, in Wilrijk en Hoboken.

Onder meer Lint bleef niet gespaard. Daar liep de Duffelsesteenweg over een lengte van 200 meter helemaal onder water. Mensen kwamen in allerijl hun bedden uit om zandzakjes voor hun woningen te leggen. Dat kan niet voorkomen dat enkele huizen te kampen kregen met wateroverlast. Het afgelopen jaar werd de Duffelsesteenweg al drie keer geteisterd door het wassende water.

De brandweer begon meteen met het wegpompen van het water en inmiddels is het waterpeil er al gedaald. De straat lag bezaaid met smurrie, die werd opgekuist door de brandweer.

Lier en Mechelen

Ook in andere gemeenten hadden woningen te kampen met wateroverlast. "We kregen een tiental oproepen", zegt brandweerluitenant Bart Stroobants van Lier. "Een van die oproepen handelde over een ingestort dak aan de Veemarkt. Ter plaatse bleek dat enkel wat bepleistering van het plafond gevallen was. Op zolder bevindt zich daar namelijk een binnengoot. Omdat die verstopt was, liep ze over. Even werd ook gevreesd voor wateroverlast op de Spoedafdeling van het Heilig Hartziekenhuis. Gelukkig kreeg de technische dienst van het ziekenhuis de pompen tijdig aan de praat. Verder stond een stukje van de Ring (R16) een eventjes beetje blank door een verstopt rioolputje."

Voorts ontving ook de brandweer van Boom een tiental meldingen, daar zouden de problemen zich voornamelijk in de wijk Krekelenberg situeren. Ook de brandweer Puurs is daar bijstand gaan verlenen.

De Mechelse brandweer werd vrijdagochtend dan weer naar Sint-Katelijne-Waver geroepen, ook daar beperkten de problemen zich echter tot enkele ondergelopen kelders en straten.

Het noorden van Antwerpen bleef ook niet gespaard van waterellende. Een deel van de Bredastraat liep volledig onder water. Op sommige plaatsen stond het water dertig centimeter hoog.

Verkeershinder

Op de Antwerpse ring en de wegen vanuit Nederland en de Kempen naar Antwerpen stonden vrijdagochtend kilometerslange files door de wateroverlast. Op het knooppunt van de Antwerpse ring met de E19 en A12 richting Brussel stonden twee van de drie rijstroken van de afslag blank.

JR/CVR/Belga

Foto's en video: BFM
Waterellende in Lint

Bekijk enkele beelden van de overstroming in Lint en Antwerpen:

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio