Twee kinderen geboren met genetische afwijking door donorsperma in AZ Gent

Twee kinderen geboren met genetische afwijking door donorsperma in AZ Gent

Twee kinderen geboren met genetische afwijking door donorsperma in AZ Gent

Print
In het AZ Sint-Lucas in Gent zijn twee kinderen geboren met de zeldzame genetische afwijking neurofibromatose. Dat is een erfelijke aandoening die de huid- en zenuwweefsels aantast. Een Deense spermadonor is daarvoor verantwoordelijk.

Rond de Deen onstond vorig jaar al wereldwijd ophef toen bekend raakte dat de man met een defect gen zaad had gedoneerd aan de Nordic Cryobank. Vanuit de commerciële spermabank in Kopenhagen belandde zijn sperma in minstens tien landen. Ook in België werd zijn zaad gebruikt, zo blijkt uit documenten die de Deense gezondheidsautoriteiten vrijgegeven hebben. Dat schrijft De Standaard.

9 zieken

Het was het AZ Sint-Lucas dat op 27 juni 2009 aan de alarmbel trok. Er werd toen een kind geboren met neurofibromatose. Later werd er nog een tweede kind met de ziekte ontdekt. Het Heilig Hartziekenhuis in Leuven en het AZ in Brugge en Brussel lieten toen weten dat ze zaad van de Deen gebruikt hadden. In totaal zouden met het sperma 43 kinderen verwekt zijn, waarvan er negen de ziekte hebben.

Donoren hebben in ons land nog het recht om anoniem te blijven. De vereniging Donorkinderen wil de wetgeving laten aanpassen. "Kinderen hebben het recht om te weten wie hun ouders zijn", aldus Steph Raeymaekers van de vereniging. Vruchtbaarheidsexpert Patrick Puttemans van het Heilig Hartziekenhuis Leuven wil dat er een Europese databank van donoren komt.

MCe
Archieffoto

MEEST RECENT