Dode bij massale protestacties in Brazilië (oproep)

Dode bij massale protestacties in Brazilië (oproep)

Dode bij massale protestacties in Brazilië (oproep)

Print
In Rio de Janeiro is het donderdagavond tot gewelddadige incidenten gekomen tussen radicale manifestanten en de politie. In de Braziliaanse stad zijn zeker 300.000 mensen op straat gekomen om te manifesteren tegen de regering en de toenemende armoede. Bij de massale manifestaties is een betoger om het leven gekomen.

De rellen ontstonden aan het stadhuis van Rio. Betogers gooiden er met stenen naar de politie. Die reageerde met traangas en rubberen kogels. Dat melden internationale journalisten ter plaatse. Er ontstond ook paniek onder de manifestanten. Ooggetuigen zagen demonstranten weglopen met betraande ogen.

In Ribeirão Preto, zowat 300 kilometer van Sao Paolo, kwam een persoon om het leven. De manifestant werd, samen met twee andere betogers, omver gereden door een auto. Hij overleefde het niet. Dat meldt de Braziliaanse politie op Twitter.


Zit u momenteel zelf in Brazilië en kan u getuigen over de oproer in een van de steden? Contacteer ons dan via hier@reageren.be. Vergeet ook uw contactgegevens als naam en telefoonnummer niet te vermelden.

Ministerie aangevallen

In een tachtigtal Braziliaanse steden zijn donderdagavond tien- tot honderdduizenden mensen opnieuw op straat gekomen voor manifestaties tegen de regering. Overal is de politie massaal op de been. In Brasilia hebben de demonstranten het ministerie van Buitenlandse Zaken aangevallen.

Sinds de prijzen voor het openbaar vervoer werden verhoogd, is het erg onrustig in Brazilië. Wat begon als relatief kleinschalig protest tegen de tariefverhogingen, mondde binnen een week uit tot massademonstraties in het hele land. De manifestanten protesteren ook tegen het slechte onderwijs, hoge belastingen, corruptie, dure sportevenementen en armoede.

President belegt crisisvergadering

President Dilma Rousseff heeft voor vrijdagochtend een crisisvergadering belegd met haar belangrijkste ministers. Volgens diverse Braziliaanse media vindt de vergadering in Brasilia plaats. De minister van Justitie, Eduardo Cardoso, is geschokt omdat de manifestanten donderdagavond het minister van Justitie aanvielen. De politie kon hen tegenhouden.

Belga

Foto: EPA
Betogers verzamelen in Rio de Janeiro

MEEST RECENT