Een op tien Belgische jongeren is internetverslaafd

Bijna tien procent (9,5 pct) van de Belgische jongeren tussen 12 en 17 jaar kampt met een overmatig, "compulsief" internetgebruik. Bij volwassenen is dat 5,5 procent. Respectievelijk 3 en 1 procent scoren op dat vlak zeer hoog. Dat blijkt uit het CLICK-onderzoeksproject (CompuLsIve Computer use and Knowledge needs in Belgium) van het BELSPO (Federaal Wetenschapsbeleid) waarbij 1.000 volwassenen en evenveel scholieren bevraagd werden.

dvansant

De groep jonge problematische internetgebruikers telt meer jongens (54,3 procent) dan meisjes (45,7 procent). De jongeren zijn gemiddeld 15 jaar. Deze groep spendeert gemiddeld dubbel zoveel tijd online in vergelijking met leeftijdgenoten, voelt zich meer eenzaam en depressief, minder zelfzeker, gaat minder naar school en behaalt ook minder goede schoolresultaten. Ouders van deze jongeren zijn ook vaker alleenstaand of gescheiden. In vergelijking met volwassenen is vooral het gamegedrag problematisch bij jongeren.

Het CLICK-project wordt gefinancierd door het Federaal Wetenschapsbeleid. Het onderzoeksteam bestaat uit medewerkers van het Instituut voor Mediastudies (IMS) van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven, le Centre de Recherche et Informations, Droit et Société (CRIDS) van de Université de Namur, le Centre de Réference en Santé Mentale (CRéSaM) en het IVO Instituut in Rotterdam.

Belga

Archieffoto AFP