1 / 3

Lotte Buyst: "Je moet verschrikkelijk veel geduld hebben"

Ze is amper veertien jaar, maar heeft zich al een heel speciale kunst eigen gemaakt: papercutting. Lotte Buyst uit Bornem nam deel aan Kunstbende, de kunstwedstrijd voor jongeren, en gooide hoge ogen in de categorie Beeldend met haar eigen ontwerpen. Die zijn ook te zien op de expo, op 26 en 27 juni, op het Fenix Festival.

jatimmermans

"Je hebt er verschrikkelijk veel geduld voor nodig, maar als het klaar is, ben ik wel trots op het resultaat", bekent Lotte. "Aan een werk ben je gemakkelijk een paar maanden bezig, afhankelijk van de grootte van het werk. Het moeilijkste bij het uitsnijden van de figuren is dat wat blijft staan, ook aan elkaar moet blijven hangen. Daar moet je bij het ontwerpen al rekening mee houden."

En dan te bedenken dat het vorig jaar nog maar pas allemaal begon, in de tekenacademie. "We moesten een dier uit papier snijden, maar dat sprak me niet aan. Ik koos dan voor een natuurthema." Zo kreeg ze de smaak te pakken, ze kocht een boek met andere ontwerpen voor papercutting, maar heeft de lat ondertussen alweer wat hoger gelegd. Ze ontwerpt nu ook zelf de tekeningen die ze wil uitsnijden.

En dat viel ook bij de jury van Kunstbende in de smaak. 'Heel esthetisch, fragiel en natuurlijk' vond de jury haar werk. "Sinds vorig jaar gaat het uitsnijden ook veel vlotter, je krijgt er wel een vastere hand van." Ze heeft ook net weer een werk klaar dat je op het Fenix Festival kunt bewonderen op de expo. "Het is een mooie kans om mijn werk te tonen, maar tegelijkertijd ook om anderen voor papercutting warm te maken. Ik wil graag anderen stimuleren om ook aan papercutting te gaan doen."

Gent

Lotte Buyst heeft ondertussen haar derde middelbaar wetenschappen afgerond, maar gaat nu volledig voor de kunst. "Volgend jaar ga ik naar de kunsthumaniora in Gent waar ik de opleiding Beeldende en Architecturale Vorming zal volgen. Ik loop al drie jaar rond met dit idee en eindelijk is het zover."

De expo op het Fenix Festival is op woensdag 26 en donderdag 27 juni doorlopend geopend van 12 tot 21u op verschillende locaties in het provinciehuis.

ELLA

Foto GVA

MEER OVER Feniks Jongerendagen