1 / 2

Sven Spur: "Ik hoop dat veel heterojongeren mijn film bekijken"

Zijn interesse voor film bleef niet onopgemerkt bij de stad Antwerpen en toen de stad in 2011 Europese Jongerenhoofdstad werd, bracht hij zijn eerste kortfilm 'Nicht' uit. Sven Spur (20) uit Kapellen blikt deze zomer zijn tweede film in.

jrosquin

"Nicht is een scheldwoord voor homo en de film gaat ook over iemand die in een moeilijk milieu zit, waarin hij zich niet kan outen", legt Sven kort de verhaallijn uit. "Het is geen autobiografisch werk, want ik heb er nooit een probleem mee gehad. Maar wel vrienden van mij, ik heb het dus van dichtbij meegemaakt."

Om het verhaal te schrijven, vond Sven Spur dus voldoende inspiratie. Met zijn verhaal is hij naar een ervaren scenarioschrijver gestapt en heeft het vervolgens bewerkt. "De stad heeft me dan geholpen om een dossier op te maken voor projectsubsidies. Zo ben ik verder op zoek gegaan naar castinghuizen. De regie heb ik zelf gedaan."

In de zomer van 2011 werd de kortfilm ingeblikt en in november 2011 kwam 'Nicht' uit. "Ik heb er heel veel positieve reacties op gehad. Sommigen vinden het goed dat dit probleem nog eens onder de aandacht wordt gebracht, anderen staan versteld dat het nog een probleem is."

Het feit dat de film nog steeds wordt vertoond, ook op het Fenix Festival op 26 en 27 juni, doet vermoeden dat het thema nog leeft. "Ik ben blij dat hij gedraaid wordt en ik hoop dat heel veel jongeren, vooral hetero's de film bekijken. Zo kunnen ze begrip en respect opbrengen voor jongeren die in zo'n situatie zitten, om het hen makkelijker te maken om zich te outen, want het is echt niet evident om ermee te blijven zitten en dat wordt ook in de film getoond."

Nieuwe film

Met 'Nicht' kreeg Sven Spur de smaak te pakken, want deze zomer worden opnames gemaakt voor zijn nieuwe film 'Late night suicide'. "Alweer een maatschappelijk thema, dat interesseert me", verontschuldigt hij zich bijna. Hiervoor kreeg hij projectsubsidies van de stad en steun van het Fonds voor Amateurkunsten. En het ziet ernaar uit dat Sven geen amateur zal blijven, want hij is toegelaten om volgend jaar film te gaan studeren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent.

Een synopsis van de film staat op www.latenightsuicide.be. Je kunt de evolutie ook volgen op Facebook.

ELLA

Foto Michaël Blommaerts

MEER OVER Feniks Jongerendagen