Verdediging De Gelder betwist gevraagde schadevergoedingen

De verdediging van Kim De Gelder, die tot levenslang veroordeeld werd voor vier moorden en 25 moordpogingen, betwist de grootte van de schadevergoeding die de meeste slachtoffers eisen. Dat bleek woensdag op een zitting van het Gentse hof van assisen voor de afhandeling van de burgerlijke belangen in de zaak.

jrosquin

Het Gentse hof van assisen veroordeelde Kim De Gelder op 22 maart tot levenslang voor vier moorden en 25 moordpogingen. De jury achtte De Gelder toerekeningsvatbaar en schuldig aan de moord op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene op 16 januari 2009. Ook aan de moorden op 23 januari 2009 op de twee baby's Corneel en Leon en de 54-jarige kinderverzorgster Marita Blindeman in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde, werd De Gelder schuldig verklaard. De Gelder was ook schuldig aan de moordpoging op de 22 aanwezigen in Fabeltjesland en de moordpoging op het gezin in Vrasene, buren van Elza Van Raemdonck.

Morele schadevergoeding

De nabestaanden van de overleden slachtoffers die door het kantoor van Jef Vermassen vertegenwoordigd worden, vragen een bedrag van gemiddeld elk 60.000 euro morele schadevergoeding. Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder, betwist de bedragen. "De morele vergoeding mag niet gemeten worden aan de aard of de oorzaak van het verlies. Men vraagt 60.000 euro voor het overlijden van een echtgenoot, terwijl de indicatieve tabel 12.500 euro naar voren schuift", pleitte Haentjens. De burgerlijke partijen stellen dat van de indicatieve tabellen, de lijst van forfaitaire schadevergoedingen, kan afgeweken worden wegens het uitzonderlijke leed dat de feiten veroorzaakten.

De burgerlijke partijen zijn momenteel aan het woord om toelichting te geven bij hun schadevorderingen. De uitspraak over de schadevergoedingen wordt pas in september verwacht.

Foto: Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER