Koffie maakt ons niet alerter

Koffie maakt ons niet alerter

Koffie maakt ons niet alerter

Print
Een nieuw onderzoek zegt dat koffie drinken ons niet alerter maakt. Toch hebben heel wat mensen naar eigen zeggen een kop koffie nodig om wakker te worden. Volgens professor Peter Rogers van de Bristol University gaat het puur om cafeïneverslaving en hebben we de stof nodig om normaal te functioneren. De resultaten verschenen in het vakblad 'Neuropsychopharmacology'.

De vermoeidheid, hoofdpijn of het gebrek aan concentratie zijn allemaal ontwenningsverschijnselen die optreden wanneer de vorige dosis cafeïne uitgewerkt is. "Mensen die regelmatig cafeïne consumeren raken daaraan verslaafd. Als je de cafeïne van hen wegneemt, zullen ze ondermaats presteren", aldus Rogers, die de effecten van cafeïne al meer dan 20 jaar onderzoekt. "Na je eerste kopje van de dag kan je weer normaal functioneren, maar de latere kopjes geven je niet meer dan een kick", weet hij.

Alertheid

Voor zijn studie selecteerde Rogers 300 proefpersonen. Zij mochten 16 uur lang geen koffie drinken. De helft van hen had voordien een gemiddelde tot hoge opname van cafeïne, de andere helft een lage opname. Beiden werden nog eens willekeurig in twee groepen ondergebracht. Eén groep kreeg een placebo te drinken, de andere koffie. Beide groepen werden aan tests onderworpen, waaruit blijkt dat de koffiedrinkers niet alerter waren dan de zij die een placebo nuttigden.

MCe
Archieffoto

MEEST RECENT