Opnieuw protest in Brazilië voor 'duur WK'

Tienduizenden Brazilianen zijn maandag op straat gekomen in verschillende steden van het land, tegen de hoge kostprijs van het WK Voetbal en de stijgende prijzen voor de bevolking als gevolg. Ook de voorbije dagen kwam het al herhaaldelijk tot protesten, vaak in de marge van de Confederations Cup.

mceulemans

In Sao Paulo kwamen maandag volgens de politie naar schatting 30.000 mensen de straat op. Ook in andere grootsteden werd er gemanifesteerd, onder meer in Brasilia, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Fortaleza en Salvador. De opkomst lag er wel minder hoog.

Traangas

In Belo Horizonte moest de politie traangas gebruiken om te verhinderen dat de manifestanten naar het voetbalstadion zouden trekken. Daar werd de match tussen Nigeria en Tahiti gespeeld. In Brasilia kropen honderden betogers op het dak van het parlement. De oproep om te manifesteren werd gelanceerd via de sociale media, er zijn geen politieke partijen die het protest kanaliseren.

Veel van de betogers zijn jongeren uit de middenklasse. "Ik ben hier om te tonen dat Brazilië niet alleen het land is van voetbal en feesten. Hier hebben we ook nog andere zorgen, zoals het gebrek aan investeringen in belangrijke domeinen als onderwijs of gezondheidszorg", verklaarde rechtenstudente Daiana Venancio

.

Duurder openbaar vervoer

De organisatie van het WK Voetbal volgend jaar zou het land 15 miljard dollar kosten. Directe aanleiding voor het protest was vorige week het optrekken van de tarieven voor openbaar vervoer in Sao Paulo. Het protest breidde zich al snel uit naar andere steden.

Belga Foto: AFP