Ouders Syrië-strijders niet blij met De Wevers uitspraken

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) staat niet alleen in zijn voornemen om Syrië-strijders uit het bevolkingsregister te schrappen. “Wij doen dat al maanden”, zegt burgemeester Hans Bonte (sp.a) van Vilvoorde. Voor ouders is het bericht wél slecht nieuws.

jrosquin

Een burgemeester die Syrië-strijders ambtelijk schrapt, maakt gewoon gebruik van een bestaande procedure, zegt de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte. “Met die procedure schrappen we maandelijks mensen, na een grondig onderzoek bij wijkbewoners, familieleden… In de eerste drie maanden van dit jaar werden in Vilvoorde 97 mensen geschrapt, waarvan zeker een tiental Syrië-strijders.”

Dat een schrapping uit het bevolkingsregister de betrokkene problemen oplevert, is wel duidelijk. Zo vallen uitkeringen weg waarvoor de bevoordeelde in het land moet verblijven, zoals een werkloosheidsuitkering, OCMW-uitkering, kinderbijslag en recht op sociale zekerheid.

“Schandalig”

De maatregel vergroot de bezorgdheid van ouders die weten dat hun zoon in Syrië vecht. Dimitri Bontinck, de Antwerpenaar die in Syrië vergeefs zijn zoon Jejoen ging zoeken, hoorde woensdag dat de procedure om zijn zoon te schappen is ingezet. “Nu komt hij nooit meer terug”, vreest de man.

Bruna De Mulder, de zus van strijder Brian De Mulder, is niet te spreken over de maatregel. “Wij wonen bij Diest in Vlaams-Brabant, dus ik weet niet of die maatregel hier ook zal worden genomen. In ieder geval vind ik het schandalig dat deze jongens hun rechten verliezen. Het is net de overheid die hun vlucht naar Syrië mee had kunnen tegenhouden. Ze hielden die kerels al een jaar in de gaten en wisten van al hun plannen. Die jongens zijn slachtoffers, geen daders”

'Weinig indruk'

Of de dreiging van een administratieve uitschrijving veel indruk zal maken, is een andere vraag. “Deze mensen zijn in Syrië aan het vechten met mitrailleurs”, zegt Kris Luyckx, advocaat van Dimitri Bontinck. “Dan maakt zo’n dreiging door Bart De Wever weinig indruk, denk ik.”

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) liet gisteren weten dat de maatregel binnen de bevoegdheid van de burgemeesters valt, maar betwijfelt of die zal helpen om jongeren uit Syrië weg te houden.

Stef Van Woensel Dennis Van Damme

Foto: BHul Dimitri Bontinck

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER