Verliefd in het openbaar? Op de bon!

De kleine gemeente Siteki in Swaziland heeft beslist geliefden te beboeten die in het openbaar al te hevig blijk geven van hun verliefdheid. Dat soort gedrag wordt beschouwd als "onbetamelijk". Overtreders riskeren een boete van 120 emalangeni (9 euro), meldde gemeentelijk secretaris Mzwandili Ndzinisa. Een kind zoenen, mag nog wel. Swaziland is een enclave geprangd tussen Zuid-Afrika en Mozambique.

dvansant

"Wat in het privaat wordt gedaan, moet privaat blijven, niet openbaar", zo probeerde schepen van financiën Sthembile Simelane het besluit in een oneliner samen te vatten. Een inwoonster van Siteki geeft het gemeentebestuur gelijk: "elkaar omhelzen 'en plein public' maakt geen deel uit van onze cultuur".

In het koninkrijk Swaziland geldt reeds een landelijk openbaar plasverbod. Mag er eveneens niet: seks in het openbaar, papieren op de grond gooien en waren op straat verkopen.

Iets minder preuts gaat het er in het begin van de lente aan toe: dan dansen duizenden deernen op een schaamlapje na naakt ter ere en voor de ogen van koning Mswati III, die bij die gelegenheid een nieuwe vrouw kiest om aan zijn verzameling toe te voegen.

Belga

Archieffoto Dirk Vertommen

MEER OVER Swaziland

Nu in het nieuws