Clash tussen Homans en sociale sector

Het stadsbestuur is klaar met de begrotingswijziging 2013. Er moet zwaar worden bespaard. De sociale sector ziet de bui al hangen en gaat volgende week betogen. Schepen Liesbeth Homans dreigt nu met extra besparingen.

drombouts

De omvang van de besparing schommelt tussen tien en dertig procent in 2014. Binnen de jeugdsector wordt waarschijnlijk dit jaar al zwaar geknipt. Het gaat om vier procent in de stedelijke middelen voor jeugdwerkingen en -verenigingen. Naar volgend jaar komt er binnen jeugd een besparing van tien procent op het werkingsbudget. Dat zou betekenen dat sommige organisaties enkele afdelingen moeten stopzetten.

De sociale sector vreest besparingen tussen tien en twintig procent. Daarom hebben zij zich nu georganiseerd in het Antwerps platform van sociale middenveldorganisaties. Naast de welzijnsorganisaties hebben ook de vakbonden zich hierbij aangesloten. De Antwerpse gemeenteraadsleden krijgen vandaag een brief van het platform met de oproep om niet te besparen op het sociaal beleid. Volgende week woensdag gaan ze betogen op de Groenplaats in Antwerpen.

Antwerps schepen van Sociale Zaken Liesbeth Homans (N-VA) vindt de acties voorbarig. "Ze zouden beter de gesprekken afwachten", zegt Homans. "Deze actie is de beste manier om te solliciteren naar besparingen. Dit heeft op mij een zeer averechts effect."

Lees meer in Gazet van Antwerpen, Editie Stad.

SVW

Foto Jan Van der Perre