Voetbalclubs moeten van supporters worden

De Vlaamse regering moet nagaan hoe supporters eigenaar kunnen worden van hun voetbalclub. "Als ze 51 procent van de aandelen hebben, zijn ze ook nauw betrokken bij het bestuur", aldus Johan Sauwens (CD&V) die verwijst naar de situatie in Duitsland.

tmas

Een rijke ondernemer die in Duitsland een voetbalclub wil kopen, kan sinds 1999 slechts 49 procent van de aandelen verwerven. De overige 51 procent blijft in handen van de fans. Volgens Sauwens werkt dit systeem perfect: “Als maatschappij mogen we niet langer toestaan dat ondernemers zoals Roland Duchâtelet (Standard) of Patrick Decuyper (Zulte Waregem) clubs opkopen en autonoom beslissen wat er met die club gebeurt.”

In een motie, ondertekend door meerderheid en minderheid, vraagt Sauwens nu dat de Vlaamse regering onderzoekt of het Duitse systeem hier ingevoerd kan worden. Binnenkort wordt de motie in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement gestemd.

Ludwig Sneyers, CEO van de Pro League, reageert verbaasd: “Ze waren beter eerst met ons komen spreken.” Hij gelooft meer in zelfregulering.

YL Foto Isosport

MEER OVER aandelen

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL