Mandela reageert beter op behandeling

De Zuid-Afrikaanse gewezen president Nelson Mandela reageert volgens staatsleider Jacob Zuma sinds woensdagmorgen beter op de behandeling in het ziekenhuis. "We zijn na enkele moeilijke dagen zeer gelukkig over zijn vooruitgang", zei Zuma woensdag in het parlement.

tmas

De 94-jarige Nobelprijswinnaar voor de Vrede (1993) was zaterdag met een longontsteking naar een ziekenhuis in de hoofdstad Pretoria gebracht. Dinsdag omschreef Zuma zijn toestand als "ernstig, maar stabiel". Twee van zijn dochters hadden volgens mediaberichten de vrijheidsstrijder aan zijn ziekenbed bezocht.

Mandela werd de voorbije jaren herhaaldelijk in het ziekenhuis behandeld en heeft al jaren niet meer in het openbaar gesproken. Op 12 juni 49 jaar geleden werd hij door het Zuid-Afrikaanse Apartheidsregime tot levenslang veroordeeld. "Op deze belangrijke historische herdenkingsdag zijn onze gedachten bij president Mandela en zijn familie", zei Zuma aan de parlementsleden.

Wegens zijn strijd tegen het racistische systeem bracht Mandela in totaal 27 jaar door in gevangenschap. In 1994 werd hij tot de eerste zwarte president van zijn geboorteland verkozen en effende hij het pad van de verzoening tussen de zwarte en blanke bevolking in Zuid-Afrika.

Belga Archieffoto

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio