"Strategische keuze van Rutten om confederalisme af te zweren"

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten wil de term confederalisme uit het partijprogramma, haar partijgenoot Bart Somers stelt voor om alle grendels uit de staatsstructuur te schrappen. Weg met de pariteit in de ministerraad, de bijzondere meerderheden en de alarmbelprocedure.

jrosquin

Volgens de Vlaamse liberalen hoeft een nieuwe staatshervorming in de volgende regeerperiode niet en moet alle energie worden besteed aan sociaaleconomisch beleid. Maar met deze boodschap werkt Open Vld zich tegelijk in de kijker met communautaire verklaringen.

“Ik denk dat Gwendolyn Rutten het confederalisme wil afzweren uit deels persoonlijke overwegingen”, meent de Antwerpse politicoloog Dave Sinardet. “Maar het is ook strategisch. De N-VA zegt dat confederalisme ook in het programma staat van Open Vld en CD&V. Ze creëert zo de indruk dat ze alle drie op dezelfde lijn zitten. Niet onlogisch als de Vlaamse liberalen dan zeggen dat ze kiezen voor een andere koers en daar ook een ander label op plakken. ‘Vlaamser’ zijn dan de N-VA is uitgesloten.”

“Goede zaak”

“Rutten kreeg negatieve reacties vanuit eigen rangen, maar niet van de partijtop”, gaat Sinardet verder. “Dat de partij nog meer kiezers gaat verliezen en de kiesdrempel niet meer zou halen, klopt volgens mij niet. Kiezers die het confederalisme zo belangrijk vinden, zaten al bij de N-VA. Vanuit intellectuele en academische invalshoek vind ik het afzweren van de term confederalisme een goede zaak. Internationaal bestaat daar een definitie voor, maar in België verschilt de invulling per partij. Hier wordt confederalisme gebruikt voor een hoop dingen.”

DCA

Foto: Belga Gwendolyn Rutten

MEER OVER Confederalisme