Kan vliegtuig straks ook op sporen rijden?

Op de vliegtuigbeurs van Le Bourget, van 17 tot 19 juni, zal een schaalmodel voorgesteld worden van een modulair vliegtuig, dat bestaat uit een motor in de vorm van een vleugel waaraan capsules gekoppeld worden voor het transport van passagiers of vracht. Revolutionair is dat die capsules ook in het spoorverkeer kunnen ingeschakeld worden.

fvranckx

De federale polytechnische school van Lausanne (EPFL) werkt al vier jaar aan het project. Via het concept kunnen reizigers "het vliegtuig nemen in een station" en "zonder de zitplaats te verlaten naar een andere stad vliegen". De capsule wordt immers via de spoorwegen naar de luchthaven gebracht, waar ze aan het vliegtuig gekoppeld worden.

Futuristisch

Het project draagt de naam "Clip-Air" en moet het luchttransport flexibeler, meer toegespitst op de noden, rationeler en minder energieverslindend maken.

De school is zich wel bewust van het futuristische karakter van het project. De ingenieurs zijn wel overtuigd van de waarde van een dergelijk concept. Zij menen dat het toestel een enorme impact zal hebben op de samenleving.

Volgens hun berekeningen zou het toestel ook heel wat minder brandstof nodig hebben. "Een Clip-Air-vliegtuig kan evenveel passagiers als drie A320's (van Airbus, red) vervoeren met twee keer minder motoren", klinkt het.

Iedere "vleugel" zou drie capsules kunnen dragen met daarin telkens 150 passagiers.

Bekijk beelden van Clip-Air op clipair.epfl.ch.

Belga