Webshop voor Kempense streekproducten

KBC ging de voorbije maanden op zoek naar het ‘gat in de markt’. Eén van de winnaars is Sofie Dekeyser uit Ravels-Eel. Via haar webshop Hof van Eel wil ze een breed gamma Kempense streekproducten aanbieden.

Van Beurden Kathleen

Klanten kunnen de streekproducten ophalen in één van de afhaalpunten. "Die zullen verspreid liggen in de regio, meestal bij één van de producenten", zegt Sofie. "Zelf ga ik de baan op om alle producten op te halen bij de boeren en andere producenten. Het boerderijtje waar ik woon, wordt uitgebreid met een grote opslagruimte en een koelinstallatie, zodat ik ook de verse kazen, vlees en andere verse producten thuis kan bewaren."

Via de website van Hof Van Eel kunnen klanten sinds 2011 bloemen, een ontbijt of een lunch aan huis bestellen. "Voor de ontbijten en lunches maak ik zelf confituur en gebruik ik zoveel mogelijk streekproducten, waarvan in de Kempen een breed gamma te vinden is. Maar omdat de verkoop vaak enkel aan de eigen boerderij gebeurt, moeten consumenten heel de regio doorkruisen om die streekproducten te verzamelen."

"Volgens een lijst van de provincie Antwerpen telt de regio maar liefst 380 streekproducten", weet Sofie. "In de praktijk zijn het er nog meer, aangezien de kleinschalige initiatieven zoals mijn eigen confituur niet zijn meegeteld. Natuurlijk gaan we niet vanaf het begin al die producten aanbieden, de webshop zal moeten groeien."

Sofie heeft al heel wat contact met Kempense streekproducenten. "Eén van mijn favorieten is een meisje uit Oelegem dat zelf ijs maakt met de melk van de boerderij van haar ouders. Of een ex-varkensboer uit Herentals die zich heeft toegespitst op het leveren van kwaliteitsvlees. Hij zoekt daarvoor de beste varkens uit bij boeren in de regio. Twee dagen na het ambachtelijk slachten, wordt het vlees geleverd. Verser kan niet."

De webshop met streekproducten gaat op 1 september online en is terug te vinden op het webadres

Kathleen VAN BEURDEN

Foto Mia Uydens
Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio