"Eigenaar Congoboot met noorderzon verdwenen"

Eigenaar Congoboot met noorderzon verdwenen

"Eigenaar Congoboot met noorderzon verdwenen"

Print
De nieuwe eigenaar van de onderweg naar Litouwen gezonken laatste Congoboot Charlesville, schijnbaar een zogenaamde brievenbusfirma op de Seychellen, bestaat al niet meer en zal dus meer dan waarschijnlijk ook niet instaan voor de noodzakelijke berging van het schip. Dat zegt Watererfgoed Vlaanderen, dat tegen half september zelf een haalbaarheidsstudie wil klaar hebben over de berging.

De vereniging hoopt nog steeds de Charlesville op termijn aan het Antwerpse Droogdokkeneiland te kunnen plaatsen zonder dat daar extra middelen van de stad voor nodig zijn.

Watererfgoed Vlaanderen is naar eigen zeggen niet verrast door de handelingen van de eigenaar, Agent Ventures Ltd uit de Seychellen. Voorzitter prof. Eric Van Hooydonk ziet er net het ultieme bewijs in dat de Charlesville inderdaad voor de schroothoop bestemd was, wat door alle betrokkenen in het Duitse Rostock - van waar hij werd weggesleept - wordt ontkend. "Men hing het lachwekkende verhaal op dat het schip was verkocht als hotelschip en om er belangrijke nieuwe investeringen in te verrichten", zegt hij.

Leeggeplunderd

Er duiken volgens Van Hooydonk ook steeds meer aanwijzingen op dat het schip volledig werd leeggeplunderd voor afvaart. Watererfgoed Vlaanderen eist dat alle verwijderde voorwerpen worden terugbezorgd als de Charlesville ooit geborgen en tentoongesteld wordt. "Wie investeert in een hotel aan boord van een historisch schip maar laat eerst alle waardevolle interieurelementen weghalen of afbreken?", vraagt hij zich bovendien af.

Overigens zou de inmiddels verdwenen eigenaar ook de aankoopprijs nog niet betaald hebben aan de stad Rostock en de curator.

Belga

Archiefbeeld AFP

MEEST RECENT