VRT plant gesprek met Vlaamse artiesten over muziekselectie op Radio 2

Naar aanleiding van de commotie rond de uitspraak van Dirk Somers van Radio 2 en van de oproep van VLAPO (Vlaamse Podium Artiesten) heeft VRT gezegd een gesprek met Vlaamse artiesten te plannen over de muziekselectie van Radio 2.

jrosquin

“De uitspraak van Dirk Somers was ongenuanceerd en is niet de algemene visie van Radio 2”, zo wordt gesteld bij de zender, die ontkent geen respect te hebben voor Vlaamse artiesten. “Dirk Somers is trouwens niet betrokken bij het muziekbeleid. We betreuren de ontevredenheid.” Er wordt op gewezen dat het volume van Nederlandstalige muziek in de playlist van Radio 2 stelselmatig wordt opgedreven tot nu bijna 30 procent, dat in de beheersovereenkomst wordt geëist. Vanaf de zomer zou dat streefcijfer behaald worden.

Doekje voor het bloeden

Margriet Hermans, mede-oprichter van VLAPO, vindt dat de VRT zich verschuilt achter een ongelukkige uitspraak van Dirk Somers om te doen alsof er niks aan de hand is. “Die 30 procent Nederlandstalige muziek, die na anderhalf jaar nog steeds niet gehaald wordt, is een doekje voor het bloeden, een voorstel dat trouwens van de VRT zelf is gekomen. Door de muziek- samenstellers van Radio 2 wordt het brede genre van het levenslied gereduceerd tot ‘schlagermuziek’. Als dat genre niet thuishoort bij Radio 2, zorg dan dat er een zender komt waar die wel in kan passen.”

"Geen nieuwe zender"

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (sp a) gaat voorlopig niet mee met het voorstel voor een nieuwe muziekzender. “Laat Radio 2 er eerst maar voor zorgen dat de huidige beheersovereenkomst wordt nagekomen Dat zou al een stap vooruit zijn. Het gaat ook niet op dat veel Nederlandstalige muziek in de nachturen wordt geprogrammeerd. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

De minister stoort zich ook aan de neerbuigende toon die tegenover Vlaamse muziek wordt aangeslagen.

Raymond De Condé

Foto: Belga Willy Sommers

Lees ook: Vlaamse artiesten gaan Radio 2 boycotten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER